Siivosin tänään työpöytääni…Sain kahdeksan uutta kansiota…ja täyden roskakorin…Silmiini osui lause ”Onnen salaisuus on vapaus. Vapauden salaisuus on rohkeus.” Olen aina ollut ”vapausfriikki” ja halunnut siinä sivussa kaikki muutkin vapaiksi. Olen käynyt asiasta lukemattomia väittelyitä. Mm. siitä saako yleisillä paikoilla ja uimarannoilla harrastaa seksiä, voiko poliitikoista kirjoittaa sketsiviihdettä, voiko vanhusten kanssa harrastaa hippaa, voiko suhde olla hyvä vaikka asuukin erillään, voiko vieraiden kanssa jutella ja tanssia yökerhossa ilman että on valmis heräämään kenenkään vierestä, voiko asiantuntija esiintyä peruukissa ja pila-asussa…Lista on lukematon ja olen tainnut tehdä noista kaikkia. En ole tainnut koskaan noudattaa hyvin sääntöjä, ohjeita enkä käyttäytymisnormeja – ja elämä on ollut pääsääntöisesti varsin hauskaa.
 
Eilen törmäsin kysymykseen, saako vapaaehtoinen viedä vanhusta kanttiiniin tai ulos. Saako? Entä jos mummo tukehtuu pullaan tai nukahtaa pyörätuoliin? Kertokaa, miten kaikki vanhukset saataisiin vapautettua palvelujärjestelmän kahleista vapaaseen elämään? Liian moni tuntuu ajattelevan, että jos sitoisimme kaikki vanhukset lepositeisiin ja sänkyyn, mitään pahaa ei varmasti koskaan sattuisi. Elämä olisi mukavaa, turvallista ja kontrolloitua. Oikeastaan meidät nuoremmatkin voitaisiin sitoa niin johan vähenisi pahoinpitelyt ja ongelmat.
 
Jyväskyläläisenä veronmaksajana on mukava olla. Yritin varata lakisääteistä tarkastusaikaa hammaslääkäriin. Kyseessä oli raskauden ajan tsekkaus ja neuvonta. Ajanvarausihminen ehdotti 2.6. aikaa suuhygienistille. Huhtasuon hammashoitolaan olisi päässyt jo 3.5. En tajunnut, miten raskauden ajan neuvontaa voidaan antaa, kun raskaus on päättynyt? Täti vakuutti, että eihän minun tarvitse käydä, jos ei erityistä ongelmaa ole. Sitten neuvoi, että vauvaan ei saisi työntää omaa lusikkaa tai pussailla suulle. Tuosta puhelinkonsultaatiosta ei taida tulla laskua?
 
Tapasin eilen humoristisen bussikuskin. Hän kysyi sisään tullessani, haluanko ylä- vai alakertaan. Alakerta olisi puoleen hintaan. Luulin tietenkin, että bussi on kaksikerroksinen. Kuskin kertoessa, että alakerta on aika kylmä, päädyin yläkertaan (työnantajan maksaessa) ja vasta penkillä tajusin, että kuski tarkoitti matkatavarasäiliötä, enkä tajunnut edes nauraa.
 
Eilen taas pääsin tilanteeseen, jolloin seisoskelin yksin auditorion alhaalla saarnaten kuulijoille, mitä heidän pitäisi tehdä tai ajatella. Säälin vähän poikaparkaa mahassa, mihin hän äitinsä kanssa aina joutuukaan. Kaveri kosti päivän syömättömyyden ja tylsyyden yöllä pitkillä jalkapallotreeneillä. Villakangastakki siirtynee lopputalveksi varastoon, kun kangas loppui eilen kesken.
 
Olen alkanut haaveilemaan kuohuviinistä. Miten ihana olisikaan saada lasillinen, kaksi tai pullollinen kuivaa, kuplivaa nestettä. Synnytyssäkkiin pakkautuu varmasti mukaan sellainen. Jos ei saa sektiota, kai sentään jonkinlaisen kännin. Jos alkoholin imeytyminen vereen kestää pari tuntia, eikös siinä ole pari tuntia aikaa juoda ja saada lapsi ulos ilman terveyshaittoja? Ehkäpä kysyn asiaa ensi viikolla neuvolatädiltä…tai sitten vain rohkeasti kokeilemaan…Ainoa, mitä mietin on, että löytyykö niistä synnytyssaleista jääkaappia? Jos otan herkkukarkit, kuoharin, kokista, mansikoita, sipsejä, karjalanpiirakoita, vadelmarahkaa…Pitääkö varautua omaan kylmälaukkuun? Sitten läppäri, mp3-soitin, akumatto, hierontasauva, synnytysoppaat, nallet, bikinit…